domingo, 20 de noviembre de 2016

Recenzie Cirese Amare de Liliana Nechita


Nu am reușit să-mi procur cartea.....sper in viitor.....dar am citit-o de la o prietenă......e minunată si o recomand tuturor românilor nu numai celor plecați in Diaspora.
Toată amărăciunea din viața ei, autoarea o asociază unor fructe delicioase precum cireșele (acestea pot fii dulci pt unii din noi si amare pt alții).
Cind citim o astfel de carte incepem cu toții să medităm.....deci ajungem să ne intrebăm pină și de secretele universului.
Cartea ne dezvăluie 2 Românii: una a celor rămași acasă și alta a celor plecați prin lumea mare dar cu mintea și sufletul rămași tot "acasă".     

Cartea nu e tristă, aș putea zice, ci Încurajatoare pt cei ce nu mai văd lumină la capătul tunelului.

Depresia o alungă pe Liliana de familia ei.....ajutată de o prietenă ajunge-n Italia unde nu sint "ciini cu covrigi in coadă" cum crede toată lumea-n Rom. Sint multe gindurile ei sinucigașe dar fiica ei cea mare o sfătuiește că totul va fii bine.....deci pleacă-n lumea mare pt 3 sau 6 luni inițial ca să-și ajute familia.
Cartea e formată din 200 scrisori catre un prieten imaginar și din altele nenumerotate. 
Lumea În care trăim nu ne permite să ne externăm sentimentele. Trăim intr-o societate fragilă.....fără valori.
Ea visează mereu să se intoarcă ACASA dar intre timp este doar o voce la telefon și o sursă de bani pt cei de acasă
Este o carte despre sacrificiile romanilor care au indurat de toate pt a face mai bună viata celor rămasi acasă....unii dorm pe copaci,prin parc,pe sub punți dar nu recunosc de rusine....."totul e bine si frumos".



După ce vom citii această carte sint sigură că vom medita cu toții asupra multor aspecte din viața noastră cuotidiană dar și ceea ce ne-au transmis cei ce nu mai sint lingă noi. De ex tătaie zicea că venim pe lume "goi" și tot "goi" plecăm......pt că În mormânt nu vom  lua nimic material cu noi doar trăirea spirituală iar noi vom trăi atita timp cÎt vor trăi cei ce ne-au cunoscut.

După multe experiențe negative, Liliana ajunge la o familie unde se simte un OM, nu numai un emigrant.....face multe cunostiințe cu persoane de toate nationalitățile si "intră" tiptil in viața fiecăruia și-n problemele tuturor. Plecată ca un "zero prin lume", ea și-a luat viața de la capăt: a indurat foamea pt a gasii un servici și a putea trimite câte ceva acasă.E dificil să nu plingi când citesti această carte....e copleșitoare.




E o realitate cruntă de viață prin care au trecut majoritatea celor plecați de acasă fără să se uite În urmă.....aș nomina aici ca exemplu filmul serial "Terra Nostra", e ceva asemănător.

2 comentarios:

  1. Felicitări pentru recenzie, Dela. :) M-ai determinat să citesc cartea mai repede decât plănuiam. Iar cireșele tale hand-made sunt minunate. :)

    ResponderEliminar