viernes, 16 de agosto de 2019

despre olteni


Dacă vrei să cunoști mai bine un oltean, iată câteva lucruri pe care acesta le va ințelege mai bine ca oricine!
Oltenii nu vorbesc repede și nici mult, ci se ințeleg perfect unii cu alții. Sunt ei vinovați că restul oamenilor nu se dovedesc suficient de ageri, pentru a-i intelege asa cum se cuvine?
Saga pe care se bazeaza popularul serial de televiziune „Game of Thrones", „Cantec de gheata si foc" a fost concepută special pentru olteni. Cum altfel ai putea să explici faptul că oltenii mănâncă sarmale fierbinți cu piftii înghețate, că iubesc cu patima, dar și urăsc "ardent" și nu se lasă până nu se răzbună, atunci când consideră că au fost nedreptățiți?
Oltenii sunt printre puținii locuitori ai României care știu să folosească perfectul simplu în mod corect. Da, el exprimă o acțiune recent încheiată, cu puțin înaintea momentului vorbirii. Este un timp care conferă diversitate și fluiditate limbajului. Nu, nu este un timp incorect și nici nu poate fi folosit pentru a exprima ceva ce ai facut ieri: sunt doua dintre capcanele in care cad cel mai des cei care nu sunt familiarizați cu folosirea perfectului simplu, și pe care oltenii le iartă cu greu.
Oltenii înțeleg dragostea. Sunt pasionali și iubesc din tot sufletul, sunt îndrăzneți și extrem de seducători. Daca oltencele sunt renumite pentru faptul ca înebunesc bărbații, nici oltenii nu se lasă mai prejos, mândrindu-se cu cât de „iubibili" sunt.
Oltenii sunt suficienti de înventivi încat să nu deosebească fructele doar după culoarea lor. Pentru ei nu există „pepene verde" și „pepene galben", ci lubeniță și pepene. 
     Pur și simplu!
Prazul este o legumă sănătoasă și uneori delicioasă, care nu constituie însă baza tuturor mancărurilor oltenilor. Intr-adevar, Oltenia e mare și rodnică, și pe cuprinsul ei mai cresc, totuși, și alte legume.

Pâinea merge cu orice". Ce e mai delicios decât o bucată de pâine proaspat scoasă din cuptor, aburindă și atât de hrănitoare? Da, în Oltenia, pâinea face „casă bună" cu ciorba, cu mâncarea de cartofi și cu orezul. Să zică nutriționiștii ce-or vrea, tot oltenii știu mai bine. 
Oltenii știu să se distreze. Le place viața frumoasă, sunt plini de voie buna și adoră să se facă remarcați.  
Poate nu vei vedea un oltean strecurându-se la cele mai hip expoziții de artă, dar cu siguranță îi vei observa verva acolo unde petrecerea e în toi. Chiar dacă nu îi surprinzi decât câteva vorbe de încântare, pentru că restul curg prea repede, pentru auzul omului obișnuit, este ușor de observat că unde e chef, e și olteanul în elementul lui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario