lunes, 17 de junio de 2019

despre Nicolae Dabija


”Autorul prin acest titlu provocator, de fapt, a încercat să ne reînnoiască atitudinea noastră, a cititorilor, faţă de cei din jurul nostru, să ne îndemne să privim lumea cu alţi ochi, să fim mai precauţi la faptele pe care le săvîrşim la credinţa pe care o purtăm în suflet, aidoma reînvierii naturii în timp de primăvară. Or, ce poate fi mai frumos primăvara, decît dragostea pentru tot ce natura ne-a hărăzit să admirăm şi să iubim?

Am sesizat că acest „nu” din titlu e un strigăt de durere faţă de relaţiile interumane din societatea noastră modernă, un geamăt al cărţilor cu filele pline de înţelepciune, dar lăsate-n întuneric şi prăfuite de vreme, rugîndu-se parcă la toţi îngerii protectori să trimită cititorul să le mîngîie ochii, să le şteargă lacrima uitării. Autorul m-a făcut să simt acea conexiune trainică între cuvînt şi cel care ne veghează de sus, dar şi să desprind legătură tainică între om şi cuvintele în care coabitează în acelaşi timp durerea şi bucuria, dragostea şi invidia, frumosul şi urîtul.

Apariţia acestui snop de nuvele e asemenea îngerului coborît pe pămînt, învestit cu harul de a ne lumina minţile, de a ne purifica cugetul, de a ne ghida faptele în această lume a banalităţilor. Ea, CARTEA, e ca o binecuvîntare pentru conştiinţa căreia îi este teamă să renască primăvara. Căci, după cum menţionează autorul în Pescarul de lipitori: ”De cînd s-au umplut de păcate, oamenii au pierdut capacitatea de a vedea îngeri. O păstrează pruncii pînă la o anumită vîrstă, cît mai au ochi sensibili”. -- Lilia Marinescu, profesor de limba şi literatura română
http://www.101books.ru/carte/descarca-nicolae-dabija-nu-va-indragostiti-primavara-pdf

No hay comentarios:

Publicar un comentario