sábado, 25 de marzo de 2017

Blagovestenie


Potrivit calendarului popular, azi e "Buna Vestire" numită și Blagovestenie sau Ziua Cucului. În această zi, pasărea redevine cuc, după perioada friguroasă în care se spune că a fost uliu. Cucului i se dezleagă limba, fiindcă a mâncat din primii muguri și poate cânta până la sărbătoarea Sânzienelor, când se transformă iar în uliu.
Conform tradiției, când auzi cucul cântând pentru prima dată în an, trebuie să fii vesel, să ai haine curate pe tine, stomacul plin și bani în buzunare. În caz contrar, tot anul vei simți lipsa condiției neîndeplinite.
Dacă nu ai mâncat înainte și cucul îți cântă în spate, tradiția spune că nu e semn bun:
Cucu-n spate mi-a cântat 
Și moartea m-a săgetat!
De câte ori își strigă numele cucul, atâția ani va mai trăi  respectivul.

Pe vremuri, tinerii necăsătoriți credeau în puterea cucului de a le prevesti când se vor mărita sau însura:
Cucule voinicule
Câți ani îmi vei da
Până când m-oi însura?
 Mare bucurie aveau cei care primeau tăcere drept răspuns, fiindcă echivala cu o căsătorie în același an. Dacă, după rostirea întrebării, se auzea cucul cântând, fiecare glas reprezenta un an de așteptare.
Cineva din familia fetei care auzise cucul cântând tăia creanga de copac pe care a stat acesta și o așeza în locul unde se scălda fecioara, cu speranța că șansele ei de măritiș vor crește.
Comportamentul cucului în aceste obiceiuri populare l-a transformat într-un simbol al adulterului, al dragostei ascunse, aici avându-și originea și celebra expresie:
Măi băiete cucuiete
Ce ți-e capul doar la fete!
Dacă nu toți se gândesc la căsătorie, cert e că nimeni nu-și dorește să simtă lipsuri financiare pe parcursul întregului an. Așadar, dragi nemțeni, astăzi păstrați măcar o monedă în fundul unui buzunar. Cine știe, poate o cânta cucul, bată-l vina!

No hay comentarios:

Publicar un comentario