domingo, 19 de marzo de 2017

legendă japoneză despre cireşii din Nago Okinawa


O legendă  japoneză  povesteşte de ce cireşii din oraşul Nago din Okinawa sunt primii în lume care înfloresc în fiecare primăvară...


În vremuri străvechi, un ţăran sărac trăia de azi pe mâine alături de soţie şi câinele lor îndrăgit  numit Chintin "micuţul".Într-o zi căţeluşul scormoneşte prin curte şi găseşte aur.


Vecinul invidios îl cere împrumut să-i găsească aur şi-n curtea lui dar nu are noroc de acest miracol aşa că îl omoară pe câine. Ţăranul îl îngroapă şi sădeşte deasupra un pin. Acesta devine foarte înalt şi-l taie să facă o piuă pt a pregătii prăjituri de orez care-i plăceau foarte mult lui Chintin. 

Mirarea lor a fost atunci când din piuă ieşea aur şi nu făină. Vecinul pe furiş, de la fereastră a văzut totul şi a vrut şi el piua dar aceasta nu-i dădea aur şi de ciudă a aruncat-o în foc. Ţăranul a cerut măcar cenuşa sa. Întors în grădină a  zis nevestei:
- Îţi aduci aminte cât de mult îi plăceau lui Chintin pomii de cireş, se juca şi se odihnea la umbra lor?

Ca prin minune au înflorit pomii de cireş când ţăranul a presărat o parte din cenuşă la rădăcina lor.


Prinţul care stăpânea acele meleaguri era mâhnit că nu-i înfloreau cireşii din livadă. După ce ţăranul i-a dat restul de cenuşă şi pt cireşii săi...Prinţul l-a făcut şi mai bogat decât era.



No hay comentarios:

Publicar un comentario