domingo, 12 de marzo de 2017

gărgăriţă handmade


Folclorul românesc zice că buburuza are un mare rol în magia premaritală. Dacă o gărgăriţă se aşează pe o fată tânără, nemăritată, aceasta se va căsători în locul unde va zbura simpatica insectă, după ce fata îi va fredona binecunoscutele versuri:
“Buburuza, ruza,
Unde vei zbura,
Acolo mă voi mărita”.

Dacă buburuza nu zbura, era considerat un semn de rău augur, persoana respectivă rămânea necăsătorită.
Alte mituri spun că buburuzele pot prezice vremea, astfel dacă ele stau în roi, vremea va fi frumoasă iar dacă îşi caută adăpost, va veni timpul rece.

Delicată şi jucăuşă, buburuza este recunoscută şi ca un simbol aducător de noroc. Farmecul buburuzei este dat de coloritul său viu. Semnificaţia ei era legată de funcţii mitologice, augurale, de magia premaritală, de apariţia primăverii şi a renaşterii pământului, deci bogăţie şi fertilitate. Este reprezentarea zoomorfă a Soarelui.

În unele legende indoeuropene, ea este soţia divină a Zeului fulgerelor, pedepsită de soţul ei pentru că l-a înşelat şi de aici cele 7 puncte negre (probabil de câte ori i-a fost necrediincioasă).


Tot o legendă spune că buburuzele au apărut în Evul Mediu, într-o perioadă în care insectele dăunătoare invadaseră plantaţiile, iar oamenii începuseră să moară de foame. Fermierii încep să se roage la Fecioara Maria pentru a-i ajuta să scape de acele insecte dăunătoare. 


Mare le-a fost supărarea atunci când au observat că în grădini au apărut alte insecte, mici, de culoare roşie şi cu pete negre deoarece au crezut că acestea vor face şi mai mult rău culturilor. Însă acestea erau gărgăriţele care au început să mănânce insectele care distrugeau plantaţiile. De atunci, acestea sunt crescute, în special în Statele Unite, pentru ajutorul pe care îl oferă grădinarilor. În Marea Britanie, această micuţă insectă colorată este cunoscută sub numele de ladybird şi înseamnă pasărea doamnei.

No hay comentarios:

Publicar un comentario