lunes, 6 de febrero de 2017

Lavanda


Bună Seara,

Azi la plimbarea mea prin parc am găsit aceste floricele minunate.........bănuiesc că sunt lavandă,nu sunt sigură,nu le cunosc în plus nu miroase deloc.....habar n-am de ce.


 Deci am preparat o vază provizorie de flori pt că nu aveam nici una mică la îndemână.....e dintr-un vas de cafea.


 Vă place....ce părere aveţi? Culoarea lila e minunată, dar nu în toate pozele se evidenţiază cum vreau eu.

Seară frumoasă vă doresc!!!!!



http://plant-shop.ro/blog/lavanda-plantare-si-ingrijire/
Lavanda sau levănțica, este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică, deoarece crengile se lemnifică. Are frunze veșnice, chiar și iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt și soiuri cu frunze verzi sau argintii. Ating maturitatea în 2-5 ani, și pot trăi fără probleme 40-50 de ani, dar în Vestul Europei, există plantații vechi de 80-100 de ani, cu plante de aceeași vârstă. Este originară din zona Mediteraneană. Există o controversă cu denumirea lavandei, cea care rezistă la noi în țară fără probleme peste iarnă, plantată în grădină, este soiul Lavandula angustifolia, adică cea cu frunza îngustă. Unii o numesc lavanda englezeasca , alții franțuzească sau lavandă adevărată, de aceea este bine să o numim lavanda cu frunza îngustă, astfel nu se va face confuzie cu soiurile: Lavandula stoechas sau Lavandula intermedia.


Este o plantă de exterior, multă lume o cumpără și o ține în casă, iar multe dintre ele nu supraviețuiesc mai mult de două săptămâni. Mai bine o plantați undeva în grădină sau în fața blocului, într-un loc cu mult soare și în perioada de înflorire se taie tijele florale, care se pot usca, florile nu își pierd culoarea nici după uscare, iar parfumul de lavandă va ține mai mult de 12 luni, când se poate recolta din nou.
Am auzit deja de la mai multe persoane, că nu le place mirosul lavandei. Dar ei folosesc fără să știe, parfum care conține lavanda, deoarece în jur de 80% din parfumuri, conțin ulei de lavandă. Pe lângă parfumuri, mai există foarte multe produse care conțin ulei de lavandă, cum ar fi: săpunuri, detergenți, odorizante, antimolii, etc… .

Lavanda fiind plantă de origine mediteraneană, are nevoie de soare mult și de căldură, de aceea este recomandat a se planta în cel mai însorit loc al grădinii. Eu de multe ori le spun clienților mei, în glumă desigur: „Lavanda poate fi plantată pe un satelit, care să se învârtă după soare, fără ca planta să se supere! 


Se plantează în grădină lângă trandafiri, pe lângă că au aceleași cerințe de mult soare, lavanda alungă insectele și furnicile, astfel veți scăpa de afide sau alte insecte, care atacă trandafirii.
Pe lângă asta, lavanda are și efect calmant, atât vizual cât și prin parfumul său.


Florile de lavandă sunt utilizate la scară largă, în special ca antiinsecte (molii, țânțari, afide, etc…), ca odorizant, ca plantă medicinală, aranjamente florale proaspete sau uscate, etc….
V-ați gândit vreodată să luați cu dumneavoastră o legătură de lavandă uscată, în mașină când mergeți în concediu? Insectele și țânțarii, vă vor ocolii de departe.
Dacă dorim să uscăm florile de lavandă, după tundere se leagă în legături de 40-100 de tije florale și se atârnă cu capul în jos, la umbră și în locații bine aerisite. Florile nu își pierd culoarea nici după uscare, astfel vor împodobii casa mult timp, alungând insectele dăunătoare.

No hay comentarios:

Publicar un comentario