lunes, 6 de febrero de 2017

Recenzie Sora de Rosamund Lupton

Recenzie - "Sora" de Rosamund Lupton


Ce ai  face dacă  într-o zi sora ta  ar dispărea  fără  urmă ????
Deşii nu am cunoscut sentimentul de a avea o soră (pt că a murit când era mică), povestea m-a captivat şi sigur o va face şi cu voi. 

Autoarea are ceva magic în genul unei baghete cu care dă viaţă poveştii. E o carte care e mai mult de un thriller convenţional în plus e un bestseller internaţional. E un roman misterios nu numai pt titlu şi copertă dar şi pt genul care-l defineşte.  Beatrice Hemming îi povesteşte într-un monolog sorei ei moarte cum a fost omorâtă.


Deşii e o carte cu multe pagini...........e un roman uşor de citit şi publicat în 30 de ţări. Abia la final am înţeles de ce acest titlu mi-a părut ambiguu. Cititorul va avea multe întrebări după  fiecare pagină  citită
 Îţi rămâne un nod în gât datorită acţiunii  din carte, în plus are o natură duală: nu se înţelege despre care soră e vorba......e intrigant....cu stări emoţionale puternice, cu tensiunea la maxim şi te trezeşti des cu lacrimi în ochi. 

E povestea a două surori din care una dispare şi cealaltă  o caută  transformându-se în Sherlock  Holmes. Noi cititorii vom devenii la rândul nostru Wattson şi vom intra în acest complex joc al emoţiilor. Beatrice, sora mai mare ia primul avion spre Londra, şocată de vestea dispariţiei surorii sale mai mici,Tess. 


La scurt timp aceasta  e găsită moartă într-o clădire veche si pare a fii un gest suicid dar Beatrice nu crede în rezultatele investigaţiei.  Secretele şi trecutul lui Tess  iasă la iveală  după  ce Beatrice refuză să creadă  că sora ei s-ar fii sinucis. Astfel porneşte pe urmele criminalului surorii ei crezând din tot sufletul că Tess iubea viaţa şi nu şi-ar fii curmat-o aşa. 

Tess aştepta un copil cu fibroză chistică  pt care îi administrau un tratament. În Marea Britanie erau deja 20 de copii cu această boală născuţi perfect sănătoşi şi cu mame fără efecte negative .
Apar multe discuţii despre sacrificiile care se fac pt a păstra iubirea adevărată. Există  aici o gamă  extinsă de sentimente printre care şi aluzia la moarte, pocăinţă  şi pedeapsa de sine.

 Nu vă lăsaţi păcăliţi de modul clişeic ce apare în primele pagini. Abia în final Beatrice află direcţia în care ar trebui să se îndrepte viaţa ei. Caracterul fiecărei surori e conturat într-un mod unic de către autoare. 


Deşii vom crede că Tess e în centrul acţiunii, paradoxul e că atenţia va fii concentrată  în realitate către Beatrice. 
Pagină după pagină subiectul se stratifică într-un final deznodământ, nu e un roman superficial. Bee trăieşte  fără nici o emoţie la începutul cărţii şi termină prin a vedea viaţa ca pe un dar.

Căutând cu disperare adevărul despre moartea lui Tess, se va redescoperi oare pe sine?

Recomand cu mult drag acest roman captivant şi plin de stări emoţionale.
PS: cartea mea în format fizic e într-o limbă pe care nu o cunosc :3

Lectură  plăcută !!!!!


„Captivant și plin de stil, Sora se află în punctul acela destul de greu de atins în care romanul polițist și marea literatură se întâlnesc.“ Jeffery Deaver

„Un thriller gotic excepțional... care ascunde, deopotrivă, o forță devastatoare.“ The Guardian

„Lupton construiește suspansul nu numai în jurul subiectului și al deznodământului său brutal, ci și în jurul caracterelor...“ The New York Times

„Scris cu forța și cu eleganța unei tinere Daphne du Maurier, romanul este excelent și anunță un talent cu adevărat original.“ Daily Mail



1 comentario: