jueves, 9 de febrero de 2017

Recenzie Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic de Dorota Maslowska

Recenzie "Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic" de Dorota Maslowska

Autoarea şi-a câştigat faima internaţională cu acest roman atât de comic precum îndrăzneţ dar şi sumbru. Maslowska da un contur incredibil limbajului folosit şi te face să rabzi până la sfârşit.

 Aici se profilează o cultură estică ce debate între inovaţie şi fatalism.Pe marginea tranziţiei dintre comunism şi capitalism, personajele cărţii sunt în derivă prin scenariul vieţii lor inutile şi pervertite. Bântuind prin ceaţa halucinogenelor trăiesc într-un fel de somnambulism diurn amplificat de bere, vodcă, marihuana...etc.


 Asistim la o atmosferă antirusească din Polonia postcomunistă. Voinicul şi prietenii lui seamănă cu nişte animale închise în cuşti care se războiesc din greu să dobândească o libertate necunoscută.Părerea mea e că romanul conţine un limbaj complicat dar şi vulgar care probabil nu e pe placul tuturor. 


Deşii devine interesant spre sfârşit, mie romanul mi-a "căzut greu la stomac".....am avut puţin chef să-l termin...dar asta nu înseamnă că nu e de 5*. Sunt în dilemă să aflu dacă trezeşte compasiune sau nu cartea. Scriitoarea are un mod particular de a descrie experienţa drogurilor deşii nu cred că e simplă această sarcină.


 În roman se consumă tragedia unei lumi juvenile lipsită de busolă şi orizont cu umor negru, autentic. Viziunea clară a autoarei e despre o Polonie postcomunistă violentă şi confuză, colorată în alb şi roşu. Scriitoarea reuşeşte să descrie haosul produs de droguri. Autoarea se revelă cu multă energie şi merită toată atenţia cititorului. Tinerii polonezi de azi rătăcesc în căutarea unui "Rai" pe când cei maturi aveau un ţel şi o credinţă. 

Personajele cărţii încearcă să comunice o realitate de dezabuzaţi şi antiruşi cu o experienţă istorică nefastă.Viziunea clară a autoarei e de a nu înfrumuseţa literar povestea. În oraşul vopsit de alb şi roşu al lui Voinicul apar scene de brutalitate şi teroare similare cu "Portocala mecanică". Maslowska se include printre personaje, în finalul cărţii, cu o tehnică ce dinamizează romanul.


Pt prima dată sunt în dilemă dacă să recomand sau nu romanul.....mie nu prea mi-a plăcut dar trebuie să recunosc că e bine scris.......deci vă las vouă, dragi cititori, să decideţi dacă merită să-l citiţi până la capăt sau nu.


Spor la lectură!!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario