sábado, 4 de febrero de 2017

Recenzie Veneţia iarna de Emmanuel Roblés


Hélène Morel, eroina principală, fuge la Veneţia la mătuşa ei. Vrea să scape de iubitul ei căsătorit a cărui soţie, Yvonne a incercat să se sinucidă.

 La început ea este foarte deprimată, vânată de amintirile unei relaţii abuzive. De la Paris o stăpânea sentimentul că este hăituită, fugărită de o lume ce-i condamna purtarea. Iarna Veneţia este rece şi plină de ceaţă iar aerul poartă mirosul canalului.

Hélène, începe să se refacă şi să construiască o viaţă nouă. Ea îşi găseşte un loc de muncă în calitate de tutor de limba engleză şi franceză. 

Are patru clienţi din care primul e Kurt Hölterhoff, un domn mai în vârstă, de vreo 70 de ani şi o curtoazie puţin cam rigidă. O altă clientă e doamna Fiorenza Poli, o femeie pasionată de literatura franceză şi căreia îi venise ideea de a utiliza pe cineva care să-i facă lectură de acest gen. Următorul client e Sardi, un tânăr palid şi plăpând.

Adalgisa Messina, gazda ei îi propune ca în schimbul lecţiilor fiului ei (cel de-al 4-lea client) să o ajute la menaj şi la spălat de două sau trei ori pe săptămână. Hélèna întâlneşte pe Ugo Lassner, un fotograf care închiriază un studio deasupra de apartamentul ei. 
El lucrează pt nişte ziare din Milano şi a fotografiat asasinatul judecătorului Scabia. Această atracţie instantanee şi reciprocă între Helena şi Ugo creează o iubire profundă şi pasională. 

Relaţia este repede ameninţată de Mafia dar şi de André, fostul ei iubit care apare neaşteptat în Veneţia pt a o aduce inapoi. Incertitudinea fericirii şi violenţa atacurilor sunt principalele teme ale acestui roman. Mafia distruge pe oricine, fără milă şi cu puţină consideraţie pt lege şi viaţa umană. Cine încearcă să stea în calea crimei organizate e redus la tăcere. 

Totul se petrece în Veneţia aşa cum sugerează şi titlul romanului. Povestea are loc prin anii '60 sau '70, când Italia este supusă la escaladarea violenţei şi a mafiei. Romanul este foarte descriptiv în ceea ce priveşte caracterele locurilor sau evenimentelor. 

Construcţia este tradiţională fără nici o surpriză.
 Cititorul va avea parte de o lectură foarte interesantă cu un scenariu frumos, de un anumit stil.
 Deşii nu am văzut filmul sunt sigură că e interesant......cartea o recomand!!!!!

Lectură plăcută!!!!!


No hay comentarios:

Publicar un comentario