domingo, 15 de enero de 2017

Recenzie Nopţi la Monaco


. O carte a unui autor român contemporan

#ProvocareaBookletta este o provocare literară lansată în mediul online, prin care vă propunem ca în 2017 să citiți 12 cărți, fiecare dintre ele răspunzând uneia dintre cerințele din listă. De ce doar 12 cărți? Pentru că am vrut să lansăm o provocare simplă, care să poată fi preluată atât de bookaholicii înrăiți, cât și de cei care fie nu au timp pentru citit, fie nu și-au format o obișnuință din asta. Unele dintre cerințe sunt dintre cele mai simple, precum o carte scrisă de o autoare sau o carte scrisă pe care nu ai apucat să o citești în 2016, unde posibilitățile de alegere sunt nenumărate. Altele, ceva mai specifice, vor cere puțină căutare din partea celor care vor accepta provocarea, precum o carte apărută în anul în care te-ai născut sau o carte scrisă de un autor premiat cu Nobel/Pulitzer.



Recenzie Nopţi la Monaco
Nicoleta Dragomirescu este o fată săracă de la sat, din Văleni. Are posibilitatea să stea la mătuşa ei bibliotecară, în Piteşti până aceasta moare. Observăm şi aici accentul emoţional cu care  autoarea ne-a obişnuit în romanele sale.

Nicoleta descoperă lumea prin prisma cărţilor şi face tot posibilul să înveţe cât mai mult. După ce vinde pianul mătuşii,"ceva vechi pt o viaţă nouă", se mută la Bucureşti la Facultatea de Litere unde va avea parte de experienţe negative cu urcuşuri şi coborâşuri rapide.

Fără ajutor financiar încearcă să se descurce singură dar nu reuşeşte. Nicoleta ştie că satul unde a crescut îi anulează personalitatea deci e hotărâtă să îndure orice.
Intră în meandrele lui Sidar, un turc stabilit şi căsătorit în Bucureşti care o seduce şi abandonează gravidă  fără servici şi casă.
Face avort,i-a un împrumut în bancă şi pleacă în Malta unde luptă să supravieţuiască. Într-o zi întâlneşte pe şeful companiei unde lucra la fax şi serox. 

Acesta-i schimbă numele în Nika şi-i propune să încheie afaceri precum o "damă de companie",să convingă diferiţi oameni de afaceri să semneze contracte cu compania unde lucrează.Fiind foarte inteligentă rareori se oferă cu totul în schimbul unei semnături, foloseşte logica şi seducţia.


Oricît i-ar fii de greu nu vrea să cedeze în faţa unui destin crunt.Autoarea ne răsfaţă în cel de-al 4-lea roman al său cu elemente precum locuri exotice, suspans şi erotism. Putem observa cum protagonista pune preţ pe valorile sufleteşti şi le subliniază cu replici:dulci, acide, ironice si amare.

 Se pot observa două lumi paralele, două societăţi diametral opuse: viaţa săracă din Văleni şi luxul şi opulenţa din Monaco....iasă la iveală "virtuţile umane"....ceea ce toţi gândesc dar nimeni nu spune.

Cartea e foarte reuşită, obiectivă şi ne aminteşte de problemele societăţii noastre în care unii o duc prea bine iar alţii prea rău. Un roman incredibil, fascinant, sensual. Un amestec de intrigă şi pasiune unde se ivesc tainele sufletului si piedicile sociale.

Nika luptă din greu împotriva destinului, împotriva condiţiei de "sărac", e un personaj simbol.Mesajul care transmite e că putem avea şanse în viaţă dacă sîntem dispuşi să oferim ceva în schimb. Romanul înglobează pînă şi teorii despre manipulare genetică, extratereştri,divinitate,evoluţie umană.

Carlos Olivera este prima ei afacere şi tot cu el va semna un contract la sfârşitul cărţii. El îi fură inima şi raţiunea. Este un roman "fresh", actual, proaspăt, cu miros de tinereţe, bebeluşi....finalul ne lasă în suspans probabil pt un "NEXT". E o carte "altfel" cu un preţ imens de plătit pt că eroina îndrăzneşte să aibe alte dorinţe decît cele oferite de viaţă.


 Se construieşte o realitate socială care se reflectă precum într-o cameră a oglinzilor unde totul e clar si original.Psihicul şi sufletul e lovit în acest tablou imens al vieţii. Există diferenţe sociale pt că societatea permite să existe. Existenţa ta nu are sens dacă nu ai oameni dragi lîngă tine. Cum îl interpretaţi voi, ce mesaje ne transmite?

Romanul combină elemente erotice cu realismul si romanticismul, provoacă forţa de a merge mai departe, doza de iubire, curajul de a privii in ochii larg deschişi ai vieţii.

Dacă oamenii vor să-ţi facă rău vor face tot posibilul să reuşească oricît BINE ai face. Mesajul cărţii e că dacă ai un ţel în viaţă poţi ajunge acolo oriunde ar fii doar cu puterile tale. Apar idei moderniste despre sex,dragoste,prostituţie,avort, pedofilie.....subiecte sensibile şi scandaloase.



 Apar reflecţii ale gîndurilor noastre ascunse, subiecte acide, se crede că banii aduc fericirea dar nu mereu e aşa.

 Recomand cartea din tot sufletul  pt că vei fii un cititor căruia i se oferă o altă viziune de viaţă.



No hay comentarios:

Publicar un comentario