lunes, 30 de enero de 2017

Mușețelul Handmade

Buna Seara,
Azi la plimbare.....ce gasesc?......... mușețel......imi plac sa le pun in vaza sau sa le fac coronita in lipsa de margarete :3..........
 voua va plac?????

multumesc Ruxandra pt ingeras.....e minunat :3
Mușețelul (Matricaria recutita, denumit și romaniță, mătrice, mătricea, morună, roman, romonel sau prin Transilvania românică) este o planta erbacee anuală, medicinala,  din familia Asteraceae,  cu frunze divizate și cu flori grupate în capitule terminale. Următoarele denumiri sunt sinonime pentru mușețel: Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita (nume acceptate în conformitate cu Flora Europei), Matricaria chamomilla, și Matricaria suaveolens.

Etimologie: diminutiv al cuvântului mușat din dialectele macedoromân și meglenoromân, adică frumos, în latină formōsus
Muşeţelul este o plantă recunoscută pentru faptul că reducele nivelul stresului şi alungă stările de oboseală. Această plantă este folosită şi în industria produselor de îngrijire a pielii şi are efecte şi în cazul cearcănelor. Astfel, este recomandat să bei o cană cu ceai de muşeţel înainte de culcare. De asemenea, poţi să introduci un plic de ceai de muşeţel nefolosit în apa minerală şi apoi să umezeşti două dischete demachiante cu ceai. Aplică-le pe ochi timp de 10 minute. Acest ritual poate fi făcut de două ori pe săptămână.

Egiptenii dădeau musetelul drept ofrandă Soarelui şi il venerau mai mult decât orice altă plantă datorită calităţilor sale medicinale. Medicii din Grecia antică prescriau florile de musetel în cazuri de febra sau maladii ginecologice.

Ceaiul de muşeţel este cunoscut ca un bun luptător împotriva insomniilor. O jumătate de cană de ceai consumat seara ajută la reglarea somnului şi odihneşte organismul pentru o nouă zi. Practic somnolenţa este indusă natural prin intermediul uleiurilor volatile emanate de ceai.

Mai important decât atât, acea jumătate de cană de ceai consumată zilnic înainte de culcare are un efect detoxifiant asupra organismului pentru că acţionează ca un agent de curăţare la nivelul intestinelor şi purifică sângele mai ales dacă îl amestecaţi cu zeamă proaspătă de lămâie. Atenţie, însă, eliminaţi lămâia dacă aveţi probleme cu stomacul.
Singurele persoane cărora nu li se recomandă muşeţelul sunt femeile însărcinate pentru că acesta creşte efectele anticoagulante. De asemenea, nu trebuie consumat cu sedative sau cu băuturi alcoolice.


Iată câteva dintre afecţiunile pentru tratarea cărora este bine să folosiţi muşeţel: astmul bronşic, afecţiunile căilor urinare, iritaţiile intestinului gros, afecţiuni gastrice, tulburări cauzate de menopauză, arsuri, abcese sau ulceraţii, eczeme şi furunculoze.
 Are un efect calmant şi tratează accesele de furie, stările de irascibilitate şi inconfortul resimţit de femei în perioada menstruaţiei.
Este un bun agent de curăţare recomandat în igiena oculară. 


Calmeză pleoapele inflamate şi reduce considerabil cearcănele. Amestecat cu ulei de măsline are un efect benefic asupra pielii, hidratând-o puternic. Mixul de muşeţel cu ulei de măsline trebuie lăsat două ore la macerat, răcit, trecut prin sită şi păstrat la rece şi departe de lumină sau căldură în recipient de sticlă. Amestecul dă rezultate şi în cazul durerilor musculare sau de reumatism.


Tratamentele pentru ten cu muşeţel stimulează regenerarea ţesuturilor şi normalizează procesele derulate la nivel epitelial.
Cei care suferă de ten gras sau seboreic pot avea parte de ameliorări ale problemelor dar dacă folosesc această plantă sub formă de băi de abur cu infuzie de muşeţel. Tenului deosebit de sensibil, predispus la iritaţii se recomandă infuzia de muşeţel aplicată pe faţă ca o compresă, sau pulverizată direct, de două ori pe zi pe faţa curată, proaspăt demachiată.


No hay comentarios:

Publicar un comentario