jueves, 5 de enero de 2017

Recenzie Viaţa mea pe net de Alexandra Ares


Bună Tuturor,
azi în sfîrşit reuşesc să-mi fac un minut să vă povestesc cîteva cărţi citite findcă nu aveam internet.........uffffff.........în ziua de azi parcă eşti mort fără internet....
sper să vă intrige cît pe mine ca să ajungeţi la sfîrşitul cărţii dintr-o suflare......
Lectură plăcută!!!!!
Dela

Viaţa mea pe net - Recenzie - Alexandra Ares

 Emily pierde job-ul,e deprimată şi nu ştie exact ce vrea, mai ales după pierderea prietenului ei Toby ce a lăsat-o pt o maseuză. Vrea să-şi poată plăti chiria şi să se bucure de intimitate, în acelaşi timp dar e misiune imposibilă fără job. În Manhattan, majoritatea nu pot trăi „pe cont propriu“ – chiar dintre cei care lucrează.....o viaţă oribilă: trăim doar ca să plătim chiria sau ipoteca, apoi murim.
Ea consideră internetul ca o "fereastră spre lume", deci intră pe Craigslist să pună un anunţ să găsească un coleg de cameră sau "jumătatea ei masculină". De când s-a mutat în Manhattan, încearcă să se schimbe, să mănânce sănătos(deşi crede că e grasă cu 64 de Kg), să-şi găsească un job care să-i placă, nu doar să-i aducă un salariu.
.Parinţii ei sper să se întoarcă în Buffalo dar ea simte de parcă s-ar fi ridicat un ecran de ceaţă  în mintea ei şi nu vede dincolo de el. Craigslist nu reprezintă decât reflexia a ceea ce suntem.

Cât de multe se schimbă într-un an! În aprilie, anul trecut era pe val: plecase de la părinţi, dintr-un orăşel de lîngă Buffalo, şi se mutase în New York; nu mai era funcţionară la bancă, ci lucra într-o galerie de artă la modă în Manhattan şi îl părăsise pe prietenul ei de atunci, şi el funcţionar la bancă, pentru un tânăr artist genial (Toby). Într-un an a pierdut totul şi trebuie s-o ia de la capăt. Nu le poate zice părinţilor că a plecat din Buffalo, de la banca unde era funcţionară cu toate beneficiile incluse, să lucreze într-o galerie de artă din Lower East Side, fără contract şi fără beneficii, nu se  califică nici măcar pentru şomaj.
Un tip coreeano-irlandez numit Dennis Lee îi oferă pe Craigslist un bilet la teatru gratis ca să nu meargă singur Amîndoi se deletrează la "True West" de Sam Sheperd într-o distribuţie complet asiatică, într-o cameră de zi din New York apoi se destăinuie la un pahar de vin intr-un bar italian, el îi povesteşte că preferă numai  aventuri de-o noapte după divorţul de nevastă şi copii. Ajunsă acasă Emily găseşte un mesaj ideal, o colegă de cameră-fantomă care va
plăti pentru o cameră pe care n-o foloseşte. Se numeşte Beata, e designer de interioare, vine din Boca Raton-Florida şi are nevoie de un loc în care să poată dormi până îşi găseşte ceva singură, e foarte ocupată şi ziua şi noaptea, călătoreşte mult şi are prieteni peste tot.
După puţin timp descoperă că Beata e o "damă de companie" şi nu ştie cum să se elibereze de ea pt că nu vrea să pară că o judecă.
Într-o zi aude că Poliţia a trecut şi a luat-o pe Beata deci se simte mai uşurată pt că aceasta vruia să o şantajeze pt că nu-i făcea o recomandare falsă că ar fii stat 6 luni în chirie acolo.
Ceea ce mă deranjează din carte e limbajul pe alocuri vulgar dar în rest e OK. Nu putem judeca repede orice situaţie de altfel "cine e fără păcat să arunce prima piatră".
Toate esecurile prin care a trecut pt a căuta o slujbă "decentă" au împins-o să se îndrepte spre o agenţie de dame de companie unde va fii  angajată ca liber profesionistă. Astfel cunoaste pe Bill Gruber un producător de film, divorţat si cu multe probleme "intime", cu gînduri ascunse. Ironia soartei e că tocmai el îi va cumpăra cu un milion jumate de dolari tabloul de Basquiat care-i lipsea din colecţie si pe care EA l-a găsit pe stradă.Trece prin multe peripeţii datorită pozelor făcute împreună cu Bill si rămîne 3 săptămâni închisă-n casă datorită paparazzilor ce o asteaptă în afara casei după ce au aflat de identitatea ei.....dar viaţa o binecuvântează si devine o "milionară săracă".

În cele din urmă reuseste să găsească si o persoană care-i va face un viitor strălucit, pleacă împreună spre Europa si în "The End" ne lasă să ghicim cît de fericiţi vor fii tinerii îndrăgostiţi.

Sigur tuturor ne place epilogul:"totul e bine cînd se termină cu bine".La inceput m-am preocupat că nu o să-mi placă acest roman dar nu am reusit să-l "las din mînă", l-am citit dintr-o suflare si-l recomand tuturor.


PS : mi-a placut imens cartea si-mi propun sa le citesc pe toate scrise de Alexandra Ares

2 comentarios: