sábado, 18 de febrero de 2017

Recenzie Floare de Zăpadă şi Evantaiul Secret de Lisa See

Recenzie Floare de Zăpadă şi Evantaiul Secret de Lisa See


Fiind periodul iernii mi-a atras atenţia din titlu cuvântul "zăpadă" dar nu are nici o legătură.... însă o dată început romanul nu-l mai laşi din mână!!!!! 

Ingredientele principale ale poveştii sunt date o dată cu descoperirea limbajului Nu-Shu.
 Neavând acces la educaţie, femeile dintr-o provincie din China au dezvoltat şi perfecţionat acest cod secret cu ajutorul evantaielor.
Bărbaţii ignorau aceste relaţii pt că nu le considerau capabile şi nici nu aveau mari aşteptări de la ele.


Protagoniste sunt două fete,Floare de Crin şi Floare de Zăpadă care leagă o relaţie "laotong", cu ajutorul unei peţitoare, pt că sunt născute în aceeaşi zi şi provin, în aparenţă, din două familii total diferite.

Este o poveste tristă, complexă, cuceritoare,impresionantă şi convingătoare dintr-o cultură şi civilizaţie asiatică a Chinei secolului XIX-lea.

În vederea unei căsătorii cât mai bune, fetele de vârste fragede în jur de 6-7 ani sunt supuse deformării oaselor picioarelor pt a reface forma tălpii şi a avea "crini aurii perfecţi".

Doar gândul "mi-a făcut pielea de găină"....nu cred că aş suporta să văd filmul....am plâns pe parcursul cărţii în continuu.....nu e simplu să-ţi imaginezi suferinţele...... ţin să precizez că sper să nu fii trăit într-o viaţă anterioară aşa teribile experienţe.

O fată din zece moare datorită infecţiei provocate de acest procedeu.

În calitate de narator, Floare de Crin realizează o retrospectivă a vieţii sale pt că a ajuns la etatea de 80 de ani şi e dezlegată de onoare deoarece persoanele cunoscute au dispărut.

În carte se conturează viaţa grea a femeilor dintr-o societate unde ritualurile trebuie respectate întrutotul."Laotongul" este o relaţie pe viaţă între două fete unde trebuie să se potrivească toate cele 8 caractere ale horoscopului.

Încă de la începutul romanului apar sentimente de milă pt femeile ce au îndurat acea perioadă barbară fără a se putea rebela în nici un fel. Mersul caricatural al femeilor cu picioare minuscule se compară cu o "raţă mandarină". Oare culmea sexualităţii din acea perioadă era mersul de raţă????


Te impresionează perseveranţa, devotamentul şi lupta pt supravieţuire a celor două protagoniste. Pt mult timp există o încredere deplină între cele două Flori dar după multe transformări afective, sociale si psihologice se va produce un fel de "divorţ".


Finalul acestei relaţii furtunoase e dureros.

Scriitoarea evidenţiază subtil condiţia nefericită a femeii din societatea chinezească, fără drepturi sociale sau politice. 

Recomand cartea pt a înţelege cât suntem de norocoase noi femeile din această epocă :3

4 comentarios: